Challah-cover: traditioneel, modern en alles daartussenin

Theoretisch kun je eenvoudig de Challah-broden bedekken met een gewoon servet, maar omdat we verplicht zijn de mitswa te verfraaien en verfraaien, en een zegen reciteren voordat we brood eten, is inderdaad een mitswa op Sjabbat, er is een oude gewoonte om de sieren te versieren Shabbat-tafel met een prachtige challah-hoes. Vaak dient de challe dekking als een middelpunt dat het uiterlijk van de hele Shabbat-tafel bepaalt.

Het bedekken van de challah-broden kan een 'artistieke uitdrukking van het joodse hart' zijn, schrijft rabbijn Berl Wein. “De verscheidenheid aan challah-covers die vandaag bestaan, is bijna oneindig, net als het plezier en de schoonheid die elk van hen naar de Shabbat-tafel brengt. Meestal vinden een speciale broodplank en een broodmes, opnieuw gereserveerd voor Shabbat, ook hun plaats op de tafel onder het deksel van de challe. '

Waarom is het doel van een challah-dekking?

Een challe dekking wordt voornamelijk gebruikt als herinnering aan het wonder van het manna. Tijdens het veertigjarige verblijf in de wildernis, bleef Bnei Yisrael op manna, dat tussen lagen dauw was om zijn frisheid te behouden (Rashi op Exodus 16:14). Daarom serveren we challah altijd met een tafelkleed of een bord van challe eronder en een stoffen hoes erboven, waardoor we het wonder van manna opnieuw beleven tijdens de sjabbat-maaltijden.

Challah dekking als huwelijkscadeau

Challah-hoezen zijn een fantastisch huwelijkscadeau - ongeacht de Joodse naleving van het paar: u kunt er een vinden die past bij uw budget (prijzen variëren van $ 15 tot $ 100 en meer), ze zijn lichtgewicht en niet kwetsbaar, als u ze moet verzenden , en je hoeft je geen zorgen te maken dat een andere bruiloftsgast er misschien ook een heeft meegebracht. Ze zijn ook een fantastisch cadeau-idee voor verjaardagen, jubilea of ​​iedereen die gewoon zijn Shabbat-tafel wil verbeteren.

Materialen en maten

Challah-baaien zijn meestal gemaakt van fluweel, teryleen, satijn of zijde. Fluwelen challah-hoezen zijn over het algemeen een zeer donkere marine, terwijl chalets van teryleen, satijn en zijde meestal een witte onderlaag hebben. Het gebruikte type materiaal bepaalt niet alleen de duurzaamheid, textuur en glans, maar ook welk type ontwerpelementen mogelijk zijn. Brokaatranden worden vaak toegevoegd.

De meest voorkomende stof is fluweel. Houd er rekening mee dat fluweel van goede kwaliteit aanzienlijk meer kost dan goedkoop fluweel. U kunt het verschil in een productafbeelding niet op een computerscherm zien, maar u kunt het verschil meteen zien als u er twee voor u ziet. Het zou geen verrassing moeten zijn als een fluwelen challe kleed 25 euro kost, en een vergelijkbaar ogende kost 45 euro.

Een andere stoffenoptie is ruwe zijde. Met dit type challe dekking betaalt u niet per se voor het materiaal, maar meer voor het borduurwerk. Een charmant machineborduurwerkontwerp kost misschien slechts 20 euro of 25 euro, maar aan de andere kant vindt u misschien een fantastisch handborduurwerkontwerp dat de prijs verhoogt tot 40 euro of 50 euro. De complexiteit van het borduurwerk draagt ​​vaak bij aan de prijs.

Een derde mogelijkheid is linnen. Een linnen challe kleed ziet er luxueus en statig uit en zal het in de loop der jaren zeer goed houden. Tinten hebben de neiging om meer ingetogen te zijn in vergelijking met een ruwe zijde challe kleed.

U ziet misschien een verband tussen het soort materiaal en de stijl van het borduurwerk. Fluwelen en stoffen challah-hoezen bevinden zich meestal aan de meer conservatieve kant van het ontwerpspectrum, terwijl zijde en ruwe zijde meestal moderne ontwerpen hebben. Maar tegenwoordig zijn veel eersteklas Judaica-kunstenaars verder gegaan dan het klassieke gebruik van fluweel en gebruiken ze deze pluche nu om eigentijdse stijlen te creëren. Kaftor Vaferach, gevestigd in Jeruzalem, geeft bijvoorbeeld de voorkeur aan ontwerpen die halverwege klassiek en hedendaags zijn, met levendige kleuren op fluweel.

Let op de maat. In de afgelopen jaren zijn fabrikanten begonnen met het aanbieden van zeer grote fluwelen challah-hoezen. Hoogwaardige, traditionele borduurbedrijven, zoals Malchut Jeruzalem, maken vaak veel van hun challah-covers in klein, medium en groot. Uiteraard is dit ook een factor in de prijs die u betaalt. Omdat fluweel van hoge kwaliteit kostbaar is, zijn grotere challah-hoezen hoger geprijsd.

Hoe groter hoe beter? Niet noodzakelijk. Een grote challah-hoes maakt een grote indruk wanneer deze als cadeau wordt gegeven, maar is misschien niet zo praktisch voor een jong stel. Hoewel een grote, hoogwaardige challah-hoes een sterke indruk kan maken en het uiterlijk van uw Sjabbat-tafel aanzienlijk kan verbeteren, moet u ook aan de functie denken.

Traditioneel of modern?

Als je een traditionalist bent, zul je je waarschijnlijk aangetrokken voelen tot diep, donker fluweel. Klassieke fluwelen hoezen hebben een monochrome achtergrond van koningsblauw, donkerblauw of bordeaux fluweel, gecombineerd met zilveren (of contrasterende zilveren en gouden) borduurgaren.

Net als fluweel heeft wit satijn een traditionele uitstraling. Glanzende satijnen hoezen hebben vaak uitgebreid zilver- of goudborduurwerk en een omzoomde rand. Net als fluwelen challah-hoezen, zijn satijnen hoezen nu in actuele stijlen gemaakt.

Sommige klanten geven de voorkeur aan het uiterlijk en het gevoel van niet-traditionele, natuurlijke stoffen. Populaire lichtgewicht stoffen zijn katoen, linnen en ruwe zijde. Suède en kunstleer zijn luxueuze, zwaargewicht opties die na verloop van tijd hun vorm behouden.

Moderne ontwerpen hebben hun eigen voordelen: ze voegen stijl toe aan de tafel en de challah-hoes past misschien beter bij uw tafelinstellingen en uw kamerinrichting als u iets eigens kiest.

Traditionele ontwerpen van challe kleedjes

Gewoonlijk is de basiskleur voor klassieke challah-hoezen zeer donker marineblauw, maar witte worden ook verkocht. In de afgelopen jaren zijn veel van de fabrikanten begonnen met het opnemen van metalen decoratieve elementen die het ontwerp verbeteren - en de prijs verhogen.

Het is heel gebruikelijk dat het ontwerp de woorden "Shabbat v’Yom Tov in het Hebreeuws omkadert of omringt, wat een soort" standaard "tekstelement is.

Traditionele designelementen zijn wijn, Shabbat-kaarsen, Challah-broden en wijnstokkenpatronen. Fluwelen challah-hoezen hebben vaak meer conservatieve ontwerpen.

De prijs is een belangrijke factor in de schoonheid van het eindproduct omdat fluweel van hoge kwaliteit aanzienlijk meer kost, en omdat professioneel borduurwerk de fabrikant veel meer kost dan middelmatig borduurwerk.

Voor de prijsbewuste, zijn challe en katoenen deksels van katoen en teryleen wijd beschikbaar.

In tegenstelling tot de typische ontwerpconcepten, zijn de afgelopen jaren challah covers zonder design en alleen de woorden van Kiddush verschenen en populair geworden. Of dit onder de rubriek traditioneel of modern moet vallen, is enigszins discutabel.

Fluweel is al lang de stof bij uitstek voor traditionele challe kleedjes, omdat het pluche uiterlijk van donker fluweel een statige uitstraling geeft aan uw Shabbat-tafel. De duurdere challah-hoezen zijn meestal gemaakt van fluweel van hogere kwaliteit en maken gebruik van superieur borduurwerk en kunnen verder worden verfraaid met decoratieve elementen die een unieke schittering toevoegen.

In de afgelopen jaren zijn veel fabrikanten van traditionele fluwelen challah-hoezen begonnen ze aan te bieden in kleine, middelgrote en grote. De kleinere maten volstaan ​​voor de meeste mensen, maar een grotere maat kan geschikt zijn voor diegenen die een zeer indrukwekkende challah-cover op hun tafel willen, of die gewoon twee zeer grote challahs serveren.

Traditionele challah hoesmakers zijn ook begonnen met het aanbieden van een grote selectie van witte brokaatproducten in plaats van donker fluweel, vaak met dezelfde of vergelijkbare ontwerpen.

Hedendaagse challah-hoesontwerpen

In de afgelopen jaren is dat een evolutie geweest van donkere challe kleedjes, meestal fluweel met zilver borduurwerk, tot moderne challe kleedjes met een lichte basiskleur en levendige ontwerpen.

Moderne en creatieve ontwerpen zijn gemaakt op verschillende soorten stof. Enkele van de toonaangevende namen van hedendaagse challah-coverontwerpers in Israël zijn Yair Emanuel, Barbara Shaw, Rikmat Elimelech, Ronit Gur en Avi Luvaton.

Moderne ontwerpen kunnen bijna alles bevatten, maar de meest voorkomende elementen zijn granaatappels, de zeven soorten, tarwestelen, Jeruzalem-scènes, oosterse ontwerpen en bloemmotieven.

Challah cover makers waarvan de stijlen moeilijk te herkennen zijn, zijn Rikmat Elimelech, Ronit Gur en Dorit Judaica.

Barbara Shaw

Aan de moderne kant van het spectrum behoren Barbara Shaw en Yair Emanuel tot de bekendste makers van challah covers in Israël. De ontwerpen van Barbara Shaw zijn zeer origineel, met opvallende kleurenschema's en motieven, hoewel de ontwerpelementen niet erg complex zijn.

Yair Emanuel

Yair Emanuel heeft in de loop der jaren een zeer groot repertoire van moderne challah-coverontwerpen opgebouwd. Met behulp van organza-zijde en ruwe zijde, linnen en kunstleer maakt hij vaak gebruik van motieven, waaronder abstracte Jeruzalem-panoramaschetsen, de Oude Stadspoorten, de Westelijke Muur, granaatappels, bloemenpatronen, wijnstokken, tarweschoven, patchworkontwerpen, de zeven soorten en Oosterse ontwerpen.

Ronit Gur

De challah-covers van Ronit Gur verschillen enigszins van Yair Emanuel en geven een bepaald gevoel van moderniteit, terwijl ze de voorkeur geven aan subtielere kleuren en ontwerpen. Veel van haar challah-covers maken in feite gebruik van lege ruimte, met gelokaliseerde, maar opvallende ontwerpelementen. Enkele van haar ontwerpen lijken beïnvloed te zijn door hedendaagse en abstracte kunst. Ronit Gur werkt vanuit haar ontwerpstudio in Noord-Israël en beschikt over uitstekend stikwerk.

Dorit Judaica

Dorit Judaica biedt een half dozijn challah-covers met moderne ontwerpen die de ruimte volledig gebruiken - zoals een schilder die zijn of haar hele doek vult. Sommige hebben zeer levendige kleuren, terwijl twee of drie van haar ontwerpen bijna grimmig zijn, waardoor we een enkele tint op wit hebben.

Waarom we Challah-hoezen verkopen

Sjabbat is een centraal aspect van het jodendom, en challah covers dienen als een van de belangrijkste onderdelen van Sjabbat, dus we beschouwen het als een voorrecht om deel te nemen aan het eren van "de Sjabbat-koningin".