Challah-omslag: Klassiskt till samtida

Teoretiskt kan man helt enkelt täcka challabröd med en vanlig servett, men eftersom vi är förtjusta för att försköna och smycka mitzvaherna, och att recitera en välsignelse innan man äter bröd är verkligen en mitzvah på sabbaten, det finns en gammal sed att pryda Shabbatbord med ett vackert challahölje. Ofta fungerar challahöljet som ett mittpunkt som bestämmer utseendet på hela sabbatbordet.

Att täcka challabröd kan vara ett "konstnärligt uttryck för det judiska hjärtat", skriver rabbin Berl Wein. ”De olika challahöljerna som finns idag är nästan oändliga, liksom nöjet och skönheten som var och en av dem ger till sabbatbordet. Vanligtvis finner en speciell brödskiva och brödkniv, återigen avsatt för Shabbat, också sin plats på bordet under challahöljet. "

Varför är syftet med en challahölje?

Ett challahölje används främst som en påminnelse om manna mirakel. Under den fyrtioåriga vistelsen i vildmarken drog Bnei Yisrael sig på manna, som låg mellan dagglager för att bevara dess friskhet (Rashi i Exodus 16:14). Därför serverar vi alltid challa med en bordsduk eller en challabräda under och ett tygskydd ovanför, och därigenom återupplever mirakelet av manna under sabbatsmåltiderna.

Challahölje som en judisk bröllopspresent

Challahäckar gör en fantastisk present till ett judiskt bröllop - oavsett parets nivå av judisk uppföljning: du kan hitta ett som passar din budget (priserna sträcker sig från € 15 till € 100 och mer), de är lätta och inte ömtåliga, vilket gör frakten pragmatisk, och du behöver inte oroa dig för att kanske en annan bröllopsgäst också kom med en. De är också en fantastisk presentidé för födelsedagar, årsdagar eller alla som helt enkelt vill förbättra sitt Shabbat-bord.

Material och storlekar

Challah vikar är oftast gjorda av sammet, terylen, satin eller siden. Velvet challahöljer är vanligtvis en mycket mörk marin, medan terylen-, satin- och sidenkallahölje vanligtvis har en vit basskydd. Materialtypen bestämmer inte bara hållbarhet, struktur och glans, utan också vilken typ av designelement som är genomförbara. Brocade fransar läggs ofta till.

Det vanligaste tyget är sammet. Tänk på att sammet av god kvalitet kostar betydligt mer än billigt sammet. Du kan inte se skillnaden i en produktbild på en datorskärm, men du kan se skillnaden omedelbart om du ser två framför dig. Det borde inte bli en överraskning om ett sammetskallahölje kostar € 25, och ett liknande utseende kostar 45 €.

Ett annat tygalternativ är rå siden. Med denna typ av challahölje betalar du inte för materialet i sig, utan mer för broderiarbetet. En charmig maskinbroderikonstruktion kanske kostar bara € 20 eller € 25, men å andra sidan kan du hitta en fantastisk handbroderidesign som ökar priset till € 40 eller € 50. Broderiets komplexitet bidrar ofta till priset.

En tredje möjlighet är linne. En linne challahölje ser lyxig och ståtlig och kommer att hålla sig mycket bra under åren. Nyanser tenderar att vara mer dämpade, jämfört med en rå silk challahölje.

Du kan se en korrelation mellan materialtypen och stilen i broderiarbetet. Hölje av sammet- och tygkallahala tenderar att vara i den mer konservativa änden av designspektrumet, medan silke och rå silke tenderar att ha modern design. Men idag har många förstklassiga Judaica-artister avancerat utöver den klassiska användningen av sammet, och de använder nu detta plyschtyg för att skapa samtida stilar. Till exempel föredrar Kaftor Vaferach, som är baserat i Jerusalem, mönster halvvägs mellan klassiskt och modernt, med livliga färger på sammet.

Var uppmärksam på storleken. Under senare år har tillverkare börjat erbjuda mycket stora sammetskallahölje. Avancerade, traditionella broderiföretag, som Malchut Jerusalem, gör ofta många av sina challahöljer i små, medelstora och stora. Uppenbarligen är detta också en faktor i det pris du betalar. Eftersom sammet av hög kvalitet är dyrt, prissätts större challahöljer högre.

Ju större desto bättre? Inte nödvändigtvis. Ett stort challahölje gör stort intryck när det ges som en present, men kanske inte så praktiskt för ett ungt par. Medan ett stort challahölje kan göra ett starkt intryck och förbättra utseendet på ditt Shabbosbord, måste du också tänka på funktionen.

Traditionell eller modern?

Om du är traditionell kommer du förmodligen att lockas av mörk sammet. Klassiska sammetskydd har en bakgrund av kungblå, mörkblå eller vinröd sammet, ihopkopplad med silvertrådar (eller kontrasterande silver och guld) brodertrådar.

Liksom sammet har vit satin ett traditionellt utseende. Glänsande satinöverdrag har vanligtvis utarbetade broderier av silver eller guld och en kantad kant. I likhet med sammetskallahölje, är nu satinbeläggningar gjorda i uppdaterade stilar.

Vissa kunder föredrar utseendet och känslan av naturliga tyger. Populära lätta tyger inkluderar bomull, linne och rått siden. Mocka och faux läder är lyxiga, tunga alternativ som bibehåller sin form över tid.

Moderna mönster har sina egna fördelar: De lägger till élan till bordet, och challahöljet kan matcha dina bordinställningar och din ruminredning bättre om du väljer något mer modernt.

Traditionella design av challahölje

Vanligtvis är basfärgen för klassiska challahöljer en mycket mörk marinblå, men vita säljs också. Under de senaste åren har många av tillverkarna börjat integrera metalliska dekorativa element som förbättrar designen - och ökar priset.

Det är mycket vanligt att designen ramar in eller omger orden ”Shabbat v’Yom Tov” på hebreiska, vilket är ett slags ”standard” -element.

Traditionella designelement inkluderar vin, sabbatljus, challabröd och vinmönster. Velvet challahöljer har ofta mer konservativa mönster.

Priset är en betydande faktor i skönheten i slutprodukten eftersom sammet av hög kvalitet kostar betydligt mer, och eftersom professionellt broderiarbete kostar tillverkaren mycket mer än medioker broderi.

För de budgetmedvetna är bomulls- och terylenkallahöljer med tofsar allmänt tillgängliga.

I en avvikelse från typiska designkoncept har de senaste åren challahylsor utan design, och bara orden från Kiddush, dykt upp och blivit populära. Huruvida detta ska falla under rubriken för traditionella eller moderna är något diskutabelt.

Sammet har länge varit det tyg som valts för traditionella challahöljer, eftersom det mörka sammetens plyscha ger ett statligt utseende till ditt Shabbat-bord. Vanligtvis är de dyrare challahöljena gjorda av sammet av högre kvalitet och använder överlägset broderiarbete och kan ytterligare prydas med dekorativa element som ger en unik glitter.

Under senare år har många tillverkare av traditionella sammetskallahöljer börjat erbjuda dem i små, medelstora och stora. De mindre storlekarna räcker för de flesta, men en större storlek kan vara rätt för dem som vill ha ett mycket imponerande challahölje på sitt bord, eller som helt enkelt serverar två mycket stora challah.

Traditionella täckmakare för challa har också börjat erbjuda ett stort urval av vita brokaderade produkter, snarare än mörk sammet, ofta med samma eller liknande mönster.

Samtida design av challahölje

Under de senaste åren har det varit en utveckling från mörka challahöljer, vanligtvis sammet med silverbroderi, till moderna challahöljer med en ljus basfärg och livliga mönster.

Moderna och kreativa mönster görs på olika typer av tyg. Några av de ledande namnen på samtida designare av challahölje i Israel är Yair Emanuel, Barbara Shaw, Rikmat Elimelech, Ronit Gur och Avi Luvaton.

Moderna mönster kan inkludera nästan vad som helst, men de vanligaste elementen är granatäpplen, de sju arterna, vete stjälkar, Jerusalem scener, orientaliska mönster och blommönster.

Challah-täckmakare vars stilar är svåra att duva är Rikmat Elimelech, Ronit Gur och Dorit Judaica.

Yair Emanuel

Yair Emanuel har ackumulerat en mycket stor repertoar av moderna challa-täckdesign genom åren. Med hjälp av organza-siden och rått silke, linne och fauxläder använder han ofta motiv inklusive abstrakta Jerusalem-panoraskisser, Gamla stadsportarna, Västra muren, granatäpplen, blommönster, vinstockar, veteskivor, lapptäckdesign, de sju arterna och Orientaliska mönster.

Ronit Gur

Till skillnad från Yair Emanuel ger Ronit Gurs design av challah omslag en viss känsla av modernitet samtidigt som de föredrar subtila färger och mönster. Många av hennes challahöljer använder faktiskt tomt utrymme med lokala, men slående designelement. Några av hennes mönster verkar påverkas av samtida och abstrakt konst. Ronit Gur arbetar med sin designstudio i norra Israel och kan skryta med utmärkt sömnadsarbete.

Barbara Shaw

I det moderna slutet av spektrumet är Barbara Shaw och Yair Emanuel bland de mest kända tillverkare av challahäckar i Israel. Barbara Shaws mönster är mycket originella med slående färgscheman och motiv, även om designelementen inte är särskilt komplexa.

Dorit Judaica

Dorit Judaica erbjuder ett halvt dussin challahölje med moderna mönster som utnyttjar utrymmet fullt ut - som en målare som fyller hela sin duk. Vissa har mycket livliga färger, medan två eller tre av hennes mönster är nästan starka, vilket gör oss till en enda nyans på vit.

Varför vi säljer challafodral

Shabbos är en central aspekt av judendomen, och challahäckar fungerar som en av Shabbos centrum, så vi anser det vara ett privilegium att delta i att hedra "Shabbos Queen".